Vilket bygge vi är med och bygger på Tullholmen!

12 december, 2022

Projektet vid Tullholmsviken i Karlstad är ett enormt projekt med tre stora delprojekt tillika beställare med helt olika förutsättningar. Det är dels bostäder i massor (både hyreslägenheter och bostadsrätter), dels stora lokaler i form av matvaruaffär och stora parkeringshus – alla med olika förutsättningar och krav när det gäller ventilation.

- Varje system är anpassat till de olika verksamheterna, vilket gör det hela mer komplext., säger Niclas Wall, projektledare på Fläkt Teknik. Totalt har vi 40 aggregat fördelat på de fyra pågående projekten här.

Det är Consto som är huvudentreprenör med Magnolia Bostad AB, Prepart och Löfbergs fastighet som byggherrar. Hela bygget har pågått sedan september 2020 och beräknas vara helt klart i december 2025.

Olika utmaningar

Den stora utmaningen de senaste åren har givetvis varit åren med pandemin. Den påverkade ju alla på alla sätt. Att jobba på en stor byggarbetsplats och samtidigt hålla avstånd, klara leveranstider mm. Bara en sån sak som lunchen. Att dela upp lunchtiden mellan flera hundra byggarbetare och ha lokaler som tillåter att man håller avstånd när man äter sin lunch. Att åka hissen, att olika arbetslag i möjligaste mån inte arbetade på samma ställe samtidigt mm. Listan kan göras lång.

- Vi är så tacksamma att den tiden är över och att vi klarade så bra som vi gjorde, säger Niclas.

Niclas Wall Fläkt Teknik

- En sak som faktiskt var bra med pandemin, flikar Andreas Davidsson, montör på Isoleringsteknik in, är att vi brukade ha mattor som brandskyddsmaterial på ventilationstrummorna, men dessa blev en bristvara under pandemin. Så då fick man hitta på något annat och började använda en speciell typ av skivor istället.

Dessa skivor skjuts fast med punktsvets och har visat sig vara ett bättre alternativ på flera olika sätt. De är lättare att montera och de går inte ur tiden såsom mattorna gör och behöver med andra ord inte bytas ut. De är dessutom ett säkrare brandskydd.

Idag är det leveranstider på material som är den stora utmaningen rent generellt. Så här sent in i bygget är den allra största utmaningen sena ändringar, där produktionen måste ändras i sista stund. För när material redan är beställt och mantimmar inbokat, gäller det att vara flexibel och hitta kostnadseffektiva lösningar snabbt.

Jacob Lundqvist, Fläkt Teknik

- En konkret sådan utmaning var när vi fick beställning på några lägenheter i höghuset där man önskade en helt annan planlösning än vad som ursprungligen beställts. Då är det bara att sätta sig ner och fixa det!

- Det är därför vi väljer att samarbeta med Fläkt Teknik, säger Christian Leepel, inköpare på Consto. De är bästa partnern när det gäller komplexa projekt, då de både är samarbetsvilliga och lösningsorienterade.

Rickard och Victors första jobb

Både Rickard och Victor var nya på jobbet när de som första uppdrag fick jobba på Tullholmen för ett par år sedan. Och de ser tillbaka på tiden med glädje.

- Det har varit ett perfekt första uppdrag, då vi har fått prova på allt och inget på samma arbetsplats och därmed har vi lärt oss mycket, säger Rickard. Det har ju varit allt från små lägenheter till stora kommersiella lokaler och parkeringshus, med allt vad det innebär! En bra start för att lära sig grunderna i ett nytt jobb.

Christian Leepel, Consto

Projektet ska vara igång ytterligare ett par år innan allt är färdigbyggt, men redan nu har man börjat flytta in i de första lägenheterna och matvaruaffären har precis haft premiäröppet. Det är väldigt roligt att få vara en del i att en helt ny stadsdel växer fram!

Fläkt Teknik Entreprenad AB
Sunnanvindsgatan 6
652 21 Karlstad

Postadress
Box 5126
650 05 Karlstad

054-85 30 85
info@flaktteknik.se
envelopeuserphone-handset